• Informatie bekijkenWerkplek bestellen

Wat is een Xen cloud server

Wat is een Xen cloud serverWat is een Xen cloud server nou precies en wat zijn de verschillen met VMware cloud servers. Graag leg ik wat basis principes uit over de cloud servers van Cloudhosting.nl. Als we het eerste, meest zichtbare verschil bekijken dan zien we dat Xen opensource is en VMware de betaalde versie is. Deze licentiekosten zijn ook zichtbaar in de prijs van de cloud servers. Xen is software die draait op een host-besturingssysteem die het mogelijk maakt om meerdere gast-besturingssystemen tegelijk op dezelfde hardware te draaien, waarbij VMware dezelfde methode hanteert.

De virtualisatie met Xen is naast VMware de meest interessante vorm van het virtualiseren. Allebei de virtualisatie-software lagen zijn direct op de hardware geïnstalleerd en maken het mogelijk om meerdere gast-besturingssystemen tegelijk op dezelfde hardware te draaien. Door de high-availability optie hebben beide de opslag gescheiden van de rekenkracht. Hierdoor kan er eenvoudig geschakeld worden tussen de verschillende lagen en kan er een hoge uptime afgegeven worden. Om risico’s uit te sluiten maakt Cloudhosting.nl uitsluitend gebruik van Dell en EMC hardware en heeft het degelijke servicecontracten met diverse partijen.

Voordelen van Cloud servers:

 • Lage instapkosten en direct online;
 • Voordelig gebruik maken van de resources zonder te investeren;
 • Back-ups maken zonder problemen en instelbaar in een schema;
 • Zelf bepalen welke software er op uw cloud servers komt.

Voordelen met Xen:

 • OpenSource omgeving waardoor er geen licentiekosten zijn;
 • Altijd schaalbaar, met de mogelijkheid om eenvoudig processorkracht, geheugen en schijfruimte uit te breiden;
 • Snel nieuwe besturingssystemen installeren;
 • Betalen naar verbruik, zodra de configuratie is verwijdert stopt u met betalen.

Geschiedenis van Xen:

De Xen hypervisor werd voor het eerst gecreëerd door Keir Fraser en Ian Pratt , als onderdeel van het Xenoserver onderzoeksproject aan de universiteit van Cambridge in de late jaren 1990. De eerste web pagina gewijd aan de Xen hypervisor is nog steeds verkrijgbaar [http://www.cl.cam.ac.uk/research/srg/netos/xen/index.html]  op de Cambridge webservers.

 • 2002 - De Xen hypervisor is open source, waardoor een wereldwijde gemeenschap van ontwikkelaars kan bijdragen om het product te verbeteren;
 • 2004 - Xen 1.0 is officieel vrijgegeven. Een korte tijd later volgde Xen 2.0. Op hetzelfde moment richten verschillende technologische leiders, waaronder Ian Pratt, XenSource op. Hierdoor kon de Xen hypervisor worden verandert van een onderzoeksproject naar een product voor ‘enterprise computing’.
 • 2005 - Brede invoering van de Xen hypervisor vond plaats toen Red Hat, Novell en Sun Xen hypervisor als hun virtualisatie-oplossing kozen.
 • 2006 - Microsoft en VMWare namen het Paravirtualisatie concept over, voor het eerst geïntroduceerd door de Xen-gemeenschap;
 • 2007 - Citrix Systems, Inc nam XenServer over in augustus voor $ 500 miljoen. " This announcement represents a key milestone for the Xen project,” said Ian Pratt, leader of the Xen project and co-founder of XenSource. “Citrix is committed to our community and the principles of transparency and neutrality that allow us to work together on the reference standard for virtualization, promoting the rapid, ubiquitous adoption of virtualization.";
 • 2009 - De Xen.org gemeenschap kondigde een nieuw initiatief ter zake voor Cloud Computing aan; Xen Cloud Platform;
 • 2010 - Xen.org gemeenschap geeft  Xen 4.0 uit. In het begin van 2010 werd een wedstrijd gehouden om de Xen.org mascotte te creëren. De officiële mascotte werd gelanceerd in juni 2010;
  Xen cloud server
 • 2011 - Linux 2.6.37, is de eerste upstream Linux-kernel die op Xen opstarten als dom0 out-of-the-box. De Xen.org gemeenschap leverde de eerste versie van het Xen Cloud Platform.

Geschreven door Robert Bolder op 06-10-2011 om 11:35

Meer blogs

Extra bescherming Joomla-websites » Lees meer
Extra bescherming WordPress-websites » Lees meer
Maak kennis met... Kevin Schouwenaar » Lees meer
Cloudhosting.nl en security » Lees meer
Wat kan je met DirectAdmin? » Lees meer

Domeincheck

Controleer hier of uw gewenste domeinnaam nog vrij is voor registratie.

Recensies

Cloudhosting.nl kreeg van haar klanten een 8.9 als waardering.

Recensie
* * * * *

319 beoordelingen

“Ideaal, hoe makkelijk en eenvoudig ik nieuwe servers kan aanvragen voor klanten. Helemaal tevreden!” – K. Veenstra

Geef uw beoordeling

Cloud server advies

Cloud server advies Wij zijn gespecialiseerd in het realiseren van hoge kwaliteit cloud server-oplossingen op maat. Vraag vrijblijvend een advies aan.

Neem contact op

Referenties

Cloudhosting.nl Referenties